
Dezelfde Dam waar ik zeven jaar geleden heb kunnen regelen dat we Chanoeka konden vieren met een grote menorah. Het gevoel van bevrijding van toen, het gevoel van “We zijn er!” heeft plaats gemaakt voor een gevoel van “Hoe lang zijn we hier nog?”.
Voor het eerst in m’n leven voel ik me onbehaaglijk, nog maar een klein stapje verwijderd van het gevoel in Nederland misschien niet thuis te zijn. Jarenlang heb ik me ingezet om de Joodse gemeenschap naar buiten te doen keren, bruggen te slaan naar andere gemeenschappen.
Het Joods-Marokkaans Netwerk waarbij ik vanaf het begin betrokken was, is jammerlijk mislukt. Wel ben ik erdoor bevriend geraakt met een handjevol Marokkaanse Nederlanders en daar ben ik dankbaar voor. Met een enkeling voel ik zelfs een diepe verwantschap. Toch ben ik door de oplaaiende Jodenhaat anders gaan kijken tegen de brede Marokkaanse gemeenschap en ook tegen de Nederlandse samenleving.
Die Nederlandse samenleving is me wel het meeste aan het tegenvallen. De vraag is zelfs in me opgekomen wie het voor me zou opnemen als die Jodenhaat ernstigere vormen zou gaan aannemen. Op de overheid durf ik niet meer te vertrouwen nadat de burgemeester van Den Haag en nu zelfs van Amsterdam niet ingrijpt als Joden en het Jodendom worden bedreigd.
Vaak heb ik schertsend met vrienden gesproken over GOA’tjes – goede onderduikadressen – voor als het ooit weer nodig mocht zijn. Ik heb me er de afgelopen tijd op betrapt serieuzer naar dat korte lijstje in m’n hoofd te kijken.
Vaak heb ik schertsend met vrienden gesproken over GOA’tjes – goede onderduikadressen – voor als het ooit weer nodig mocht zijn. Ik heb me er de afgelopen tijd op betrapt serieuzer naar dat korte lijstje in m’n hoofd te kijken.
Ik schrik van de polariserende standpunten, meningen en gevoelens die via de sociale media worden geuit. Op Twitter is een genuanceerde opvatting kennelijk het slechtste dat je kan hebben. Na 10.000 tweets heb ik er daarom voor gekozen om er even een time-out te nemen.
Op Facebook is de situatie al bijna net zo erg. Afgezien van de vrolijke berichten en icebucket challenges, verharden ook hier de standpunten. Bij sommige van m’n FB-vrienden gaat het alleen nog maar over het Gaza, Hamas en Israel, over haat en nijd. De strijdvaardigheid in de Joodse gemeenschap is toegenomen. Veel mensen vinden - terecht - dat het niet opnieuw mag gebeuren dat wij ons laten wegpesten, in mekaar laten slaan of erger. En dat verhardt de toon van iedere discussie. Mensen met wie ik dacht het goed te kunnen vinden, worden ineens boos als ik nuance probeer aan te brengen in een veel te felle of eenzijdige discussie. Ik kan het hebben, maar het is geen fijn gevoel. Anderen uit eigen kring worden in agressieve bewoordingen zelfs nagenoeg afgemaakt omdat zij er een mening op na houden die afwijkt van wat de meesten vinden. En ergens begrijp ik het ook. We voelen ons onzeker en we zoeken steun bij gelijkgestemden. Maar ik wil hier niet aan meedoen, ik wil niet meeschreeuwen, ik wil mezelf blijven. Ook diegenen die het anders zien, moeten we in hun waarde weten te laten. Respect voor elkaar is een belangrijk goed, ook als je het oneens bent over belangrijke zaken.
Een onbehaaglijk gevoel heeft zich ontegenzeglijk van mij meester gemaakt. Want in mijn meest boze dromen heb ik niet kunnen voorzien dat het zover zou komen. Dat ik mensen zichzelf hoor afvragen of ze de mezoeza niet beter van de deur kunnen halen. Dat ik vrienden die hier diepgeworteld zijn hoor zeggen dat ze geïnformeerd hebben wat nodig is om naar Israël te emigreren als het hier erger mocht worden. Dat ik mezelf hoor denken: ‘Zo’n vaart zal het hier niet lopen', waarna ik misselijk wordt bij de gedachte dat velen dit hebben gezegd en gedacht eind jaren ’30. Toch gaat de vergelijking met die tijd op een heleboel punten mank. En op een aantal andere punten, vrees ik, ook weer niet. En als ik beide kanten van de vergelijking op een weegschaaltje plaats, kan ik aan dat aanhoudende onbehaaglijke gevoel niet ontkomen.
“Fuck de Talmoed!” werd er geschreeuwd op de Dam. Hoe lang nog voordat er de Talmoed wordt verbrand, zonder dat daartegen wordt ingegrepen? “Da wo man Bücher verbrennt, verbrennt man auch am Ende Menschen”, schreef Heinrich Heine. Die gedachte vliegt me aan. En dus moeten we ons strijdbaar opstellen, ook ik, omdat de kans klein is dat anderen voor ons zullen opkomen als het er echt op aan komt. Dan maar even geen vrienden maken en misschien zelfs vriendschappen opofferen voor een groter goed: de strijd tegen Jodenhaat en dus de strijd voor het eigen lijfsbehoud.
Want ik wil niet serieus hoeven na te denken over GOA’tjes.
© David Serphos
© David Serphos
KH (Kol Hakawod) David, ik voel jouw gevoelens ook. Helaas....
BeantwoordenVerwijderenwe doen te weinig tegen de haat die veel mensen tegen de joods gemeenschap voelen en ook uiten,ik vind dat vreselijk.
BeantwoordenVerwijderenShalom van een volgeling van JWHW
Triest en angstaanjagend! Hoe het zo ver kon komen. Ik ben niet in Nederland geboren en soms wordt ik bang en onzeker van alle agressie en discriminatie rondom bepaalde minderheden. ....wat staat ons nog te wachten ?
BeantwoordenVerwijderenDeze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
BeantwoordenVerwijderenGOA voor je! Herken de boosheid van andersdenkenden!
BeantwoordenVerwijderenVoor de veiligheid alleen hoef je ook niet naar Israel te komen , zo veilig is het hier nu ook weer niet , Jangakouv Avinu verdeelde zijn familie in verschillende kampen toen hij de confrontatie met Ngeisav tegemoet ging ; zodat als het ene kamp verloren ging het andere kamp zou overleven . Op lange termijn lost emigratie naar Israel niets op . Zelf woon ik hier alweer 20 jaar , maar voel me precies hetzelfde zoals jij je in Nederland voelt , vooral als ik mijn kleinkinderen zie opgroeien in een land waarvan je morgen niet weet of het nog wel bestaat . De uiteindelijke oplossing is , dat we Teshuvo moeten doen , en dat Israel niet voorop loopt met het afkondigen van allerlei homo wetten , is een zeer twijfelachtige eer , we moeten ons immers aan Touro en Mitsvous houden , doen we dat niet , dan gaat het mis . . . . .
BeantwoordenVerwijderenWe zijn naar Nederland (na de val van de muur) gekomen als vlucht van soortgelijke dingen in Rusland. We sluiten niets uit en pakken onze koffers zodra we die verschrikkelijke woorden weer gaan horen en daden zien gebeuren. Wat wordt ons volgende adres? Canada? Amerika? Schaamteloos dat Nederland dit allemaal toelaat...
BeantwoordenVerwijderenGeweldig geschreven, David je weet je vinger er precies achter te krijgen. Onderduiken ? In mijn jeugd moest ik er vele boekjes over lezen. Nu 40 jaar later lijkt het actueel. Alleen laat ik me niet zomaar wegjagen. Spreek je.
BeantwoordenVerwijderenU kent me niet, maar mijn huis zal een GOA zijn. ( Al bid ik dat het nooit nodig zal zijn)
BeantwoordenVerwijderen